dissabte, 28 de novembre del 2020

Stonehenge, l'arquitectura i el misteri de l'edat de bronze

 


Stonehenge és un monument megalític de l’edat de bronze i del neolític situat a prop de Amesbury, Gran Bretanya. És un més dels molts cercles, que van trigar a construir-se més de mil anys.  Està format per quatre cercles de pedres. El cercle exterior, de 30 m de diàmetre, està format per grans pedres rectangulars de gres, que originàriament estaven rematades per llindes i avui dia en queden solament quatre al seu lloc. Tot el conjunt està envoltat d’un forat circular de 104 metres de diàmetre. 

Està compost d'un gran cercle de grans megàlits entre el 2500 i 2000 aC. El cercle de sorra que envolta aquests megàlits éstà considerat la part més antiga del monument. Concretament de l’any 3100 aC. Hi ha 83 pedres a Stonehenge de dos tipus diferents. Les més grans són anomenats sarsens, que mesuren fins a 9 metres d'alçada i pesen 25 tones de mitjana. L'opinió generalitzada és que es van portar des de Marlborough Downs, a uns 32 quilòmetres a nord. Les pedres més petites es diuen pedres blaves perquè tenen un tint blau.

Pesen fins a 4 tones i provenen de diversos llocs diferents de l'oest de Gal·les, després d'haver estat transportades des de llocs situats a 225 quilòmetres de distància. Encara no se sap com es van transportar les pedres a Stonehenge en l'antiguitat, tot i que hi ha moltes teories al respecte.

És possible que ho fessin fent servir el riu en pots de fusta o per terra arrossegats en trineus primitius fets de troncs d'arbres. Una altra possibilitat plantejada pels científics és que durant l'última edat de gel, les glaceres poden haver portat les pedres de Gal·les a algun lloc més a prop de Stonehenge. La finalitat d’aquesta construcció, se suposa que era un temple religiós, també un monument funerari o observatori astronòmic, que servia per preveure les estacions. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada