dissabte, 28 de novembre del 2020

Neus Català, la lluitadora antifeixista

 


Neus Català va néixer 6 d'octubre de 1915 tot i que la seva padrina la va registrar com si hagués el 15 de juny després de la desaparició dels documents i va morir al 13 d'abril de 2019. Va ser una activista antifeixista catalana, i va ser la penúltima supervivent catalana viva del camp de concentració nazi.

 Es va diplomar en infermeria l'any 1937, i al començament de la Guerra Civil es va traslladar a Barcelona. L'any 1939, va travessar la frontera francesa amb 180 nens orfes de la colònia “Las Acacias de Premià de Dalt”, on es trobaven els anomenats (nens de Negrín), que estaven al seu càrrec. Va col·laborar juntament amb el seu marit, en activitats de la Resistència, centralitzant a casa seva la recepció i transmissió de missatges: armes i documentació, entre d'altres. Català va ser denunciada a les autoritats nazis i va ser detinguda amb el seu marit, en el 1943.

 Reclosa i maltractada a Llemotges, l'any 1944 va ser deportada a Ravensbrück, on va ser obligada a treballar en la indústria de l'armament. Allà va formar part de l'anomenat “comando de les gandules” que era  un grup de dones que boicotejava l'elaboració de les armes que es fabricaven a Holleischen. Gràcies al sabotatge, moltes dones forçades a treballar en aquella fàbrica van unitilitzar uns 10 milions de bales i van espatllar nombroses màquines de fabricació d'armament.

 Després del seu alliberament, va tornar a França, on va continuar duent a terme la seva lluita contra el franquisme. Va viure a Sarcelles, prop de París, i en paral·lel va continuar la seva militància de Comunistes de Catalunya. Al nostre institut tenim una sala que porta el nom d'aquesta lluitadora per les llibertats.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada