dimecres, 31 de març del 2021

KATHERINE JOHNSON. La calculadora humana

 

Katherine Coleman Goble Johnson va ser una física, científica espacial i matemàtica estatunidenca nascuda el 26 d’agost de 1918 a White Sulphur Springs. Des de molt petita va demostrar les seves habilitats a l’àmbit de la física. Per desgràcia, en aquella època la segregació racial no permetia que els afroamericans estudiessin més enllà del octau curs al seu comtat natal. Va fer la carrera de matemàtica d'investigació. Les primeres feines que va trobar van ser a l'àmbit educatiu. Més endavant, va aconseguir feina al departament de guia i navegació a la NASA.

L’any 1950 es va adonar que la NASA buscava dones perquè treballessin al departament de Guia i Navegació. Va presentar-se com a candidata a la feina i l’any 1953 va començar a treballar. Amb el temps va anar destacant, no només pels seus coneixements, sinó també per les seves capacitats de lideratge. Tot i que va tenir moltes dificultats pel fet de ser dona i afroamericana. Amb el pas del temps es va anar guanyant el reconeixement dels seus companys de feina i es va convertir en una referent de la NASA. Va ser l’encarregada de executar projectes molt importants, entre ells el Projecte Mercury. Va calcular la trajectòria del vol d’Alan Shepard, el primer estatunidenc a viatjar a l’espai a bord del Mercury Redstone 3. El seu treball no va acabar allà. Va fer els càlculs de la trajectòria del Apollo 11 que portaria a l'home a la lluna l’any 1969.

 

La pel·lícula Hidden Figures (figures ocultes), parla sobre la seva figura i sobre les dones afroamericanes que als anys 60 treballaven a la NASA i que gràcies als càlculs d’aquest col·lectiu, l’astronauta John Glenn es va convertir en el primer astronauta nord-americà en fer l'òrbita completa a la terra.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada