dimecres, 31 de març del 2021

ELS PANOTS Caminar sobre una obra d'art

 

Els panots molts cops passen desapercebuts, però són un símbol molt important de la capital catalana. Estan fets de ciment, sorra i aigua i normalment tenen la mateixa mida (20 x 20 cm i 4 cm de gruix). Les rajoles es van començar a utilitzar per resoldre els problemes que causava el fang del terra. El primer fabricant català va ser la casa Butsems l’any 1857, però la companyia més coneguda passaria a ser la casa Escofet. Aquests fabricants van dissenyar els que actualment són els panots més característics de Barcelona; la flor, les quatre rodones, les rajoles de xocolata i el rombe envoltat de quatre cercles. L’ajuntament va fer un concurs públic per escollir quins serien els cinc que utilitzarien.



 EL PANOT MÉS IMPORTANT: EL PANOT DE FLOR

El panot de flor o també conegut com a flor de Barcelona és un panot dissenyat per Josep Puig i Cadafalch, un arquitecte barceloní considerat un dels més importants del modernisme català. En principi, aquestes rajoles van ser dissenyades per la casa Amatller, on estaven ubicades a l’entrada per on passaven els carruatges de cavalls.

El disseny és una flor de quatre pètals amb relleu negatiu. Aquestes rajoles es van introduir el 1926 i són típiques de l’Eixample.

De fet, la ruta del modernisme formada per 12 edificis emblemàtics de Barcelona està marcada per unes rajoles rodones de color vermell amb una flor de quatre pètals al centre.



PANOT GAUDÍ

Com bé indica el nom, aquest panot és un homenatge a Antoni Gaudí, creat a partir d’un disseny que va fer l’arquitecte l’any 1904. Es van introduir a Passeig de Gràcia l’any 1997. Té una forma hexagonal i el seu relleu recorda al fons marí, amb un pop, una caragola marina i una estrella de mar. El dibuix complet només és possible d’observar quan s’ajunten set rajoles. Mesura 28,8 x 25 x 4,5 cm. La primera versió que es va fabricar era més gran i van haver de canviar-la perquè es trencava amb bastant facilitat. Va obtenir el Premi Delta l’any 1965.



 

 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada