diumenge, 21 de febrer del 2021

Gastronomia grega

 


A l'antiga cultura grega, la gastronomia sempre va tenir una especial importància, fins al punt que en l'ensenyament dels joves, en la qual s'incloïen disciplines com la filosofia, l'astrologia, geometria, medicina, etcètera, juntament amb altres ciències i arts, rebien també ensenyaments de cuina, que els formadors consideraven a el mateix nivell que les impartides, per exemple, en relació amb la poesia.

 

El menjar grec és una de les més riques, saludables i també una de les cuines que gaudeix de més popularitat fora de les seves fronteres.

 

La introducció del porc en la seva cuina va deixar com a herència per a les posteriors generacions l'elaboració de tota mena d'embotits, molts d'ells utilitzats actualment a la nostra gastronomia.

 

Molt aficionats a les espècies, les utilitzaven habitualment per aromatitzar els guisats, sobretot el safrà en sopes de peix i marisc, que també consumien cuinats o simplement cuits i amanits amb cítrics com la llimona.

 

La cuina grega va rebre moltes influències procedents d'altres països i civilitzacions, especialment la turca i l'àrab, i per això no era difícil trobar plats i postres similars o molt semblants als que encara avui en dia és habitual veure per aquestes zones geogràfiques, com determinats guisats a base de xai als quals les espècies orientals atorgaven el seu sabor tan característic.


MOUSSAKA: La recepta tradicional de musaka o moussaka es fa amb carn picada de xai, però si es prefereix es pot fer amb carn picada de vedella o de porc, encara que en aquest cas el plat tindria menys sabor.



TZATZIKI: és servit habitualment com a aperitiu fred, que també es fa servir com a salsa. És una salsa de iogurt i cogombre en la qual no es necessita coure cap ingredient. El pas més lent és el d’escórrer el cogombre, ja que conté molta aigua.




DOLMADKIA: Aquest és un dels entrants més peculiars de la gastronomia grega i és que consisteix en fulles de parra farcides d'arròs cuinat amb panses i carn picada.


 

GYROS: És molt similar al kebab ja que es tracta d'un plat compost a base de trossos de carn rostida verticalment que se serveixen en pa de pizza amb tomàquet, ceba i patates fregides, encara que es poden afegir més vegetals.



PASTITSIO: Similar a la lasanya italiana, però feta amb petits macarrons en lloc de fulles de pasta. Es fa posant capes de carn molta de res o d’ovi, amb macarrons i salsa beixamel i sovint s'assaboreix amb canyella, nou moscada i herbes gregues. De vegades també es cobreix amb formatge ratllat abans de ser fornejada.


MELIZZANOSLATA: La seva base són les albergínies rostides i el formatge feta.El 'feta és un formatge conservat en salmorra que aporta un punt àcid molt bo a aquesta amanida.





SOUVLAKI: Aquestes suculentes broquetes de de carn rostida (generalment de porc) es serveixen sovint amb tzatziki, pa de pita, amanida o arròs, i són un dels plats típics de Grècia coneguts a tot el món.

 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada