dilluns, 8 de febrer del 2021

El sabor de l'Orient

 


Ja se sap que ara la cuina japonesa està molt de moda. Per arreu han aparegut restaurants japonesos de diferents classes i categories, des d’establiments senzills fins a sofisticats restaurants de preus molt elevats, passant pels populars take away o, fins i tot, botigues especialitzades on poder comprar tot allò necessari per elaborar la cuina japonesa a casa. D’aquesta manera ens endinsem en un món gastronòmic molt desconegut per a alguns però ja molt habitual per altres.

Japó és un país culturalment mil·lenari i gastronòmicament les seves arrels es poden buscar a l’edat antiga (moment en què tenia fortes influències de la Xina); durant l’edat mitjana va anar evolucionant i el 1868 Japó i la seva cuina entraven de ple a l’era moderna. Els darrers cinquanta anys de la seva història han significat la modernització de la seva tradició i el 2014 la cuina japonesa tradicional va ser declarada patrimoni cultural immaterial de la humanitat per part de la UNESCO.

 

La cuina japonesa es caracteritza per la seva senzillesa i la seva delicada composició, però a la vegada per unes presentacions plenes de color i força.

 

Els seus principals ingredients són:

     la salsa de soja (fonamental),

     el sake, pot servir com a beguda o per cuinar segons la seva qualitat,

     el mirin, una varietat de sake que porta sucre i només serveix per cuinar,

     el miso, pasta de soja fermentada (que pot tenir diversos colors i textures),

     el dashi, és un brou compost de bonítol sec, d’algues kombu o d’una barreja d’ambdós,

     el vinagre d’arròs, o d’arròs i blat,

     i les algues, les principals: wakame, iziki, kombu, nori.

 

Els plats més populars.

Sushi: És el menjar japonès més conegut fora del japó. Consisteix en una base d’arròs amb peix o marisc cru o semi-cru i altres ingredients com verdures i ous.

Existeixen diferents tipus de sushi, com per exemple els makisushi que es troben enrotllats  en alga nori. El sushi s s’acompanya de salsa de soja, wasabi i jengibre marinat. 

 

Tofu: El tofu és un aliment que es prepara a partir de la llet de soja. Les seves característiques són semblants a les del formatge fresc. El tofu es pot cuinar de diferents maneres i es pot menjar tant fred com calent. És originari de la Xina però ara és molt popular al japó

 

Tsukemono: Diverses verdures adobades que es mengen com d’acompanyament o per picar.

 

Edamame: L’edamame són un plat de mongetes verdes cuites amb sal, és mengen com un aperitiu.

 

Algues: Hi ha diferents tipus d’algues que habitualment s’utilitzen en la cuina japonesa com: Wakame, Hijiki o Nori.

Tempura: La tempura és una barreja de verdures i marisc arrebossats

Karage: Pollastre fregit marinat en soja i gingebrea.

Katsudon: Igual que el tonkatsu, el katsudon és un filet de porc empanat, però servit sobre arròs amb ou revolt i espècies per amunt.

Okonomiyaki: Espècie de truita amb diferents ingredients barrejats amb farina i fets a la planxa. Típica de la regió de Kansai i amb diferents variants.

Yakisoba: Fideus de farina de blat fregits amb verdures i, en alguns casos, porc.

Gyoza: Són crestes farcides amb diferents ingredients, les més comunes són de verdures o gambes, però també poden ser de carn.

Takoyaki: Consisteix en boles de farina fregides farcides d’un tros de pop. Junt amb okonomiyaki, és un dels menjars típics de Kansai.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada