Ja se sap que ara la cuina japonesa
està molt de moda. Per arreu han aparegut restaurants japonesos de diferents
classes i categories, des d’establiments senzills fins a sofisticats
restaurants de preus molt elevats, passant pels populars take away o, fins i
tot, botigues especialitzades on poder comprar tot allò necessari per elaborar
la cuina japonesa a casa. D’aquesta manera ens endinsem en un món gastronòmic
molt desconegut per a alguns però ja molt habitual per altres.
Japó és un país culturalment
mil·lenari i gastronòmicament les seves arrels es poden buscar a l’edat antiga
(moment en què tenia fortes influències de la Xina); durant l’edat mitjana va
anar evolucionant i el 1868 Japó i la seva cuina entraven de ple a l’era
moderna. Els darrers cinquanta anys de la seva història han significat la
modernització de la seva tradició i el 2014 la cuina japonesa tradicional va
ser declarada patrimoni cultural immaterial de la humanitat per part de la
UNESCO.
La cuina japonesa es caracteritza per
la seva senzillesa i la seva delicada composició, però a la vegada per unes
presentacions plenes de color i força.
Els seus principals ingredients són:
● la salsa de soja (fonamental),
● el sake, pot servir com a beguda o
per cuinar segons la seva qualitat,
● el mirin, una varietat de sake que
porta sucre i només serveix per cuinar,
● el miso, pasta de soja fermentada
(que pot tenir diversos colors i textures),
● el dashi, és un brou compost de
bonítol sec, d’algues kombu o d’una barreja d’ambdós,
● el vinagre d’arròs, o d’arròs i blat,
● i les algues, les principals: wakame,
iziki, kombu, nori.
Els plats més populars.
Sushi: És el menjar japonès més conegut
fora del japó. Consisteix en una base d’arròs amb peix o marisc cru o semi-cru
i altres ingredients com verdures i ous.
Existeixen diferents tipus de sushi, com per exemple els
makisushi que es troben enrotllats en
alga nori. El sushi s s’acompanya de salsa de soja, wasabi i jengibre
marinat.
Tofu: El tofu és un aliment que es
prepara a partir de la llet de soja. Les seves característiques són semblants a
les del formatge fresc. El tofu es pot cuinar de diferents maneres i es pot
menjar tant fred com calent. És originari de la Xina però ara és molt popular
al japó
Tsukemono: Diverses verdures adobades que es
mengen com d’acompanyament o per picar.
Edamame: L’edamame són un plat de mongetes
verdes cuites amb sal, és mengen com un aperitiu.
Algues: Hi ha diferents tipus d’algues que
habitualment s’utilitzen en la cuina japonesa com: Wakame, Hijiki o Nori.
Tempura: La tempura és una barreja de
verdures i marisc arrebossats
Karage: Pollastre fregit marinat en soja i
gingebrea.
Katsudon: Igual que el tonkatsu, el katsudon
és un filet de porc empanat, però servit sobre arròs amb ou revolt i espècies
per amunt.
Okonomiyaki: Espècie de truita amb diferents
ingredients barrejats amb farina i fets a la planxa. Típica de la regió de
Kansai i amb diferents variants.
Yakisoba: Fideus de farina de blat fregits
amb verdures i, en alguns casos, porc.
Gyoza: Són crestes farcides amb diferents
ingredients, les més comunes són de verdures o gambes, però també poden ser de
carn.
Takoyaki: Consisteix en boles de farina fregides farcides d’un tros de pop. Junt amb okonomiyaki, és un dels menjars típics de Kansai.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada