dilluns, 25 de gener del 2021

El sabor potent de la cuina mexicana

 


Incomptables cultures han influït en la història de la cuina mexicana des de l’època prehispànica. Al referir-nos a la cuina mexicana la relacionem amb plats forts i amb molt sabor, ja que s’utilitzen molts condiments i herbes per la seva preparació. Una de les que destaca és la Bixa, una planta provinent del Carib que ajuda a donar un sabor no apte per a tots els paladars. Després hi ha altres més conegudes com el julivert, el pebre, el coriandre, la menta verda o l’orenga

 

En la dècada dels setanta, en la segona meitat del segle XX, la gastronomia mexicana no passava per un dels millors moments. La cuina nacional no es considerava prou bona per a estar present en els restaurants. Després d’uns anys de calma i  gràcies a la revolució mexicana amb una cuina tradicional potent, aquest període va provocar l’oblit d’una gran part de les receptes i amb elles moltes matèries primeres que el componien, desapareixent amb elles espècies i ingredients que en l’actualitat es podrien fer servir als plats.

 

La base de la gastronomia mexicana va començar en l’època prehispànica amb el cultiu del blat i el desenvolupament dels aliments que tenien com a base aquest ingredient. El blat és un dels productes més utilitzats en les receptes de cuina d’aquest país centreamericà, ja que, per exemple, es poden trobar habitualment a les ja conegudes “tortitas”.



 En la cuina mexicana son molt comuns els moniatos bullits que s’utilitzen com a acompanyament, o altres vegetals com les carabasses, la xaiota o carabassera, una planta d’on s’extreu el cabell d’àngel, però els mexicans no només l’utilitzen en dolç, sinó també en caldos o guisats.  

 

Un altre vegetal molt important en la cuina Mexicana és l’avocat, l'ingredient principal de la salsa de guacamole. La textura cremosa d’aquest producte i el seu gust espectacular el converteixen en un aliment perfecte i molt utilitzat en la gastronomia mexicana. És molt comú menjar-lo amb nachos o amb tacos i tortitas.

 

Els bitxos és un producte molt bàsic i molt utilitzat. Es tracta d’un vegetal que podem trobar en diferents colors, com el verd, el vermell o el groc i que aporten un fort gust picant en moltes ocasions, en grans quantitats de receptes i plats mexicans. Però no tots els bitxos són picants, hi ha de molts tipus diferents i també poden ser dolços i menjar-se al natural.

 

Amb l’arribada dels espanyols també es va donar una fama en la gastronomia i els plats precolombins es van veure enriquits amb la introducció de les fruites, sucre, oli, cereals com el blat, les espècies com l’orenga i el pebre negre, guanyat boví, oví, pollastres, porcs, llet i arròs, entre d’altres.

 

Així van néixer els plats que li han donat fama mundial a la Gastronomia Mexicana com: el mole, el bitxo a nogoda, la sopa de llima, les carnetes i els famosos tacos, entre altres. Pel que fa a les postres també la cuina Mexicana té les seves importants aparicions amb el flam, la capirodata i la gran varietat de dolços tradicionals elaborats amb llet i sucre. El 2010, la cuina tradicional de Mèxic va ser reconeguda per la UNESCO a la seva llista de Patrimoni Immaterial.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada