Incomptables cultures han
influït en la història de la cuina mexicana des de l’època prehispànica. Al
referir-nos a la cuina mexicana la relacionem amb plats forts i amb molt sabor,
ja que s’utilitzen molts condiments i herbes per la seva preparació. Una de les
que destaca és la Bixa, una planta provinent del Carib que ajuda a donar un
sabor no apte per a tots els paladars. Després hi ha altres més conegudes com
el julivert, el pebre, el coriandre, la menta verda o l’orenga
En la dècada dels setanta,
en la segona meitat del segle XX, la gastronomia mexicana no passava per un
dels millors moments. La cuina nacional no es considerava prou bona per a estar
present en els restaurants. Després d’uns anys de calma i gràcies a la revolució mexicana amb una cuina
tradicional potent, aquest període va provocar l’oblit d’una gran part de les
receptes i amb elles moltes matèries primeres que el componien, desapareixent
amb elles espècies i ingredients que en l’actualitat es podrien fer servir als
plats.
La base de la gastronomia
mexicana va començar en l’època prehispànica amb el cultiu del blat i el
desenvolupament dels aliments que tenien com a base aquest ingredient. El blat
és un dels productes més utilitzats en les receptes de cuina d’aquest país
centreamericà, ja que, per exemple, es poden trobar habitualment a les ja
conegudes “tortitas”.
En la cuina mexicana son molt comuns els moniatos bullits que s’utilitzen com a acompanyament, o altres vegetals com les carabasses, la xaiota o carabassera, una planta d’on s’extreu el cabell d’àngel, però els mexicans no només l’utilitzen en dolç, sinó també en caldos o guisats.
Un altre
vegetal molt important en la cuina Mexicana és l’avocat, l'ingredient principal
de la salsa de guacamole. La textura cremosa d’aquest producte i el seu gust
espectacular el converteixen en un aliment perfecte i molt utilitzat en la
gastronomia mexicana. És molt comú menjar-lo amb nachos o amb tacos i tortitas.
Els bitxos
és un producte molt bàsic i molt utilitzat. Es tracta d’un vegetal que podem
trobar en diferents colors, com el verd, el vermell o el groc i que aporten un
fort gust picant en moltes ocasions, en grans quantitats de receptes i plats
mexicans. Però no tots els bitxos són picants, hi ha de molts tipus diferents i
també poden ser dolços i menjar-se al natural.
Amb
l’arribada dels espanyols també es va donar una fama en la gastronomia i els
plats precolombins es van veure enriquits amb la introducció de les fruites,
sucre, oli, cereals com el blat, les espècies com l’orenga i el pebre negre,
guanyat boví, oví, pollastres, porcs, llet i arròs, entre d’altres.
Així van
néixer els plats que li han donat fama mundial a la Gastronomia Mexicana com:
el mole, el bitxo a nogoda, la sopa de llima, les carnetes i els famosos tacos,
entre altres. Pel que fa a les postres també la cuina Mexicana té les seves
importants aparicions amb el flam, la capirodata i la gran varietat de dolços
tradicionals elaborats amb llet i sucre. El
2010, la cuina tradicional de Mèxic va ser reconeguda per la UNESCO a la seva
llista de Patrimoni Immaterial.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada