diumenge, 15 de novembre del 2020

La visió de Patricia Bath

 


Va néixer al 4 de novembre de 1942 al barri de  Harlem i va morir al 30 de maig del 2019 a San Francisco. Patricia Bath va ser oftalmologa i inventora americana ja que va obrir un gran camí per a les dones i els afroamericans en diferents aspectes. Ella va ser la primera dona negra en treballar com a resident a oftalmologia a la Universitat de Nova York. També, va formar part del personal com a cirurgiana al Centre Mèdic UCLA. Bath va ser titular de quatre patents en total.

 

A mesura que creixia anava veient que a la seva comunitat no hi havia doctors negres com ella, i que les seves opcions a l’hora de triar carrera eren limitades. Els seus pares sempre l’havien fet costat quan ella volia aprendre, anar a la universitat, etc. Llavors li van regalar un set de química de joguina, amb un microscopi inclòs. Va ser en aquell moment quan Patrícia va saber que volia dedicar-se a la ciència.

 

Amb només setze anys, ja va ser premiada per les seves investigacions científiques. Va estudiar química i després medicina, i va començar a treballar entre l'hospital Harlem i a fer la seva residència a la universitat de Columbia, on es va especialitzar en oftalmologia. Va treballar en els consultoris de tots dos barris de Nova York, on va notar que els barris més pobres hi havia més problemes de visió, perquè no tenien salut oftalmològica des de petits. Patrícia va començar una sèrie d'intercanvis, animant a oftalmòlegs a fer cirurgies gratis a persones amb pocs recursos. El 1973 va partir a UCLA, on va ser la primera dona negra membre de la facultat d'oftalmologia. El 1976, va ser una de les cofundadores de l'Institut Americà de la Prevenció de la ceguesa, que va establir que "la visió és un dret humà bàsic".

 

Però Patrícia es va fer famosa pel seu gran invent que ha canviat la vida de milers de persones del món. Aquest es diu “Laserphaco Probe”, un aparell que va permetre fer operacions de cataractes i recuperar la visió sense dolor. Se li va ocórrer la idea a principis dels vuitanta, i el 1988 la va poder patentar. Convertint-se en la primera dona afroamericana a tenir una patent per a un aparell mèdic.

 

Quan va anar a explicar a un dels directors d'un important institut de salut, i li va dir el que havia aconseguit, aquest li va dir que era impossible que ella hagués aconseguit el que altres metges havien intentat per anys. Patricia Bath va parlar públicament de tota la discriminació que va patir de part de la comunitat mèdica i acadèmica per ser dona i negra (li passaven les pitjors oficines per treballar ja que no confiaven en els seus coneixements) i només després del seu pas per Europa, on va ser celebrat el seu talent i investigació, va ser quan les coses van canviar el panorama. Patrícia es va retirar de la ciència oficialment el 1993.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada