diumenge, 15 de novembre del 2020

La nova normalitat de la Covid

 


La covid-19 és un virus que va sorgir, possiblement, el desembre de 2019 a Wuhan, la Xina. És un virus que et pot causar la mort, però no en tots els casos. La covid-19 es contagia normalment pel contacte físic o directe amb les diferents mucoses del nas, boca o ulls, o per l’aire quan algú tos. La covid-19 ha fet que hàguem de prendre diverses mesures per no contagiar-nos, encara que siguin pesades, es recomana seguir per no propagant el virus:

 

-       Posar-se la mascareta

-       Portar sempre gel desinfectant

-       Estar a 1,5 m de distància amb les persones amb les quals NO vius.

-       No tenir contacte físic directe amb algú que té gran risc (persones grans o amb problemes respiratoris)

-       Rentar-se les mans sempre que es pugui

 


Els diferents símptomes

 Els més comuns són la febre, la tos seca i el cansament. Després n’hi ha que en són de menys comuns: dolor, mal de coll, diarrea, mal de cap, pèrdua del gust i l’olfacte i diferents erupcions a la pell o decoloració als dits de la mà o el peu. Al final hi ha símptomes que són molt greus com la dificultat per respirar, dolor o pressió al pit i perduda de la parla o del moviment.  Aquest virus ha tingut  més de 50 milions de casos de contagi en tot el món, 33 dels quals han pogut ser curats i 1,26 han arribat a la mort.

Els tres països que han registrat més casos actualment són Els Estats Units, amb més de 10 milions, Índia, amb 8,59 i Brasil, amb 5,68. Actualment Espanya, té 1,38 milions de casos. 

El descobriment de la Covid-19 i la propagació tan ràpida que vam sofrir va fer que es prenguessin mesures desesperades, com quedar-se tres mesos tancats a casa. Els tres mesos es pot dir que depèn de la persona se li van passar ràpids o lents. Fèiem classes virtuals i podíem parlar amb els amics per videotrucada. La gent va fer servir aquests tres mesos per descansar de tot, encara estan pendents de la situació. Ens van començar a desconfinar en diferents fases:

 

-       1a fase: És comencen a permetre reunions de 10 persones o menys mantenint la distancia. Es poden obrir les terrasses dels bars i restaurants amb un 50% de l’aforament limitat. També es poden obrir els hotels (amb la clausura de les zones comunes) i llocs de culte amb l’aforament limitat. En un vehicle privat poden pujar les persones d’un mateix habitatge fins al màxim de 9.


-       2a fase: Es pot sortir sense franges horàries menys per les persones mes vulnerables. Els espectacles si són en aire lliure poden tenir un màxim de 400 persones i si és un espai tancat de 50. Els bars i restaurants poden obrir a dins amb un màxim del 40 per cent de les taules i els espais de culte amb un 50. Els centres comercials poden obrir-se amb una capacitat del 30 per cent en les zones comunes i un 40 en els diferents establiments. 

3a fase: Es permet viatjar en ferris i  l’obertura de bars i restaurants amb un 50 per cent de l’aforament. Actualment, però, s’han tornat a tancar bars, restaurants i altres establiments d’oci a causa d’una segona onada de la Covid-19


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada