dijous, 5 de novembre del 2020

Marie Curie, una científica pionera

 


Marie Curie va néixer al 7 de novembre de 1867 a Varsòvia, Polònia i va morir a França al 4 de juliol de 1934. Va ser la primera dona que es va llicenciar en Física i Química i també va ser la primera dona a rebre dos premis Nobel en aquestes especialitats. També va ser la primera dona a ocupar el lloc de professora de la Universitat de París.

                            

La seva família havia perdut les seves propietats i fortunes durant les invasions russes, fet que va obligar Marie Curie a treballar de valent per seguir endavant. La seva mare va morir quan tenia deu anys, a causa de la tuberculosi, i seguidament una de les seves germanes, Zofia. Tot i això va assistir a l'internat i més tard a l’institut d'on sortirà amb una medalla d’or. L’any següent, el va passar a la casa de pagès d'uns parents del seu pare, possiblement per un col·lapse a causa de la depressió. Va seguir estudiant, i fins i tot a fer un acord amb la seva germana, Bronislawa. Ella l'ajudaria amb els seus estudis de medicina a París a canvi d'assistència similar dos anys més tard. Degut a això Maria es va fer professora particular d'un familiar, i es va enamorar d'un alumne seu. Les dues famílies van prohibir aquesta relació i aquesta decisió va afectar els dos.

 

La Reial Acadèmia de les Ciències de Suècia va premiar a Marie Curie amb el premi Nobel de Física el 1903, al costat del seu marit, Henry Becquerel, «en reconeixement de les seves investigacions conjuntes sobre els fenòmens de radiació descoberts per Henry Becquerel».

 

En 1893, Marie Curie es va llicenciar en Física per la Universitat de París i tan sols un any més tard, va conèixer al seu marit en 1895 i pare de les seves dues filles, que aquest cop era el científic Pierre Curie.

 

El 1898 van anunciar el descobriment de nous elements: el radi i el poloni, tots dos més radioactius que l'urani. No obstant això, no va ser fins quatre anys després quan van poder demostrar la seva troballa.

 

1903 va ser l'any del 'reconeixement al seu treball. No només va aconseguir el seu Doctorat, sinó també va rebre el Premi Nobel de Física al costat del seu marit i a Becquerel per les seves investigacions sobre la radioactivitat.

 

Tot i la importància de Madame Curie en aquestes troballes, no va tenir el mateix reconeixement que el seu marit. El 1904, Pierre Curie va ser nomenat catedràtic de la Universitat de París i dos anys més tard va passar a ser membre de l'Acadèmia Francesa.

 

Malauradament, el 1906, un carro de cavalls va posar fi a la vida de Monsieur Curie. Això va fer que Curie ocupés la càtedra de Física del seu marit a la Universitat de la Sorbona, convertint-se en la primera dona catedràtica d'aquesta universitat.

 

Marie Curie va morir a Sancellemoz, França, el 4 de juliol de 1934  va morir a causa d’una anèmia aplàstica amb seixanta-sis anys i va ser enterrada al panteó familiar de París.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada