diumenge, 9 de maig del 2021

Fes-te la teva crema catalana

 


La crema catalana és un dels postres més típics de Catalunya que es menja durant tot l'any, però que es consumeix especialment el 19 de Març, Sant Josep, dia del pare. És cert que aquest plat típicament català també el podeu trobar en versió gelat a moltes masies catalanes, però no té res a veure. A més, és molt fàcil de fer a casa. Deixeu-vos estar de cremes catalanes industrials i coses similars.

 

 

Només us caldrà tenir uns pocs ingredients comuns i fàcils de trobar. Feu la prova i mai més la comprareu feta. La crema catalana es mereix un respecte, senyors!!! Amb un litre de llet us sortiran unes 8 cremes catalanes en cassoletes de fang petites. Tingueu present que les fotos corresponen a la meitat de les quantitats proposades a la recepta. Tsch!, eh!... us explico un secret? però no li digueu a ningú, eh? Poseu-hi una mica de sal, ben poca. La sal fa que la crema no empallegui tant, desperta les papil·les i, sense saber ben bé per què, notareu que us agradarà més.

 

 

 

 

INGREDIENTS:

 

 

-       1 litre de llet

 

-       6 rovells d'ou

 

-       200 g de sucre

 

-       40 g de midó ó farina de blat de moro (tipus Maizena)

 

-       color alimentari groc ou (opcional)

 

-       pela de llimona

 

-       canyella en rama

 

 

 

VARIANTS:

 

 

 

-       Podeu trobar aquesta recepta feta amb més o menys ou

 

-       Si utilitzeu midó la crema us sortirà més fina de gust que amb Maizena

 

-       Podeu substituir la pela de la llimona per essència de llimona líquida  (de venda en herbolaris)

 

-       Es pot fer amb una mica més de sucre (250 g)

 

-       Podeu utilitzar canyella en pols enlloc de rama

 

-       Es pot acompanyar de galetes fines, neules o carquinyolis

 

-       S'hi pot afegir una punteta de sal

 

 

 

 

 

PASSOS A SEGUIR

 

En un cassó posarem a bullir 2/3 parts de la llet.

 

Afegirem un tros de pela de llimona. Cal evitar tal com sigui possible la part blanca.

 

Incorporem també un canonet de canyella (o dos petits).

 

Ho escalfem. No cal que arribi a bullir per aromatitzar la llet amb la llimona i la canyella, serà suficient que la llet estigui molt calenta.

 

Preparem els rovells en un bol apart. Recordeu que estic fent la meitat de la fórmula.

 

Les barregem.

 

Ara, barrejarem amb els rovells la 1/3 part de la llet que no hem escalfat.

 

Incorporem el sucre.

 

A mi m'agrada incorporar una mica de colorant ou per donar un toc de color més atractiu, però podeu obviar aquest pas.

 

Ho remenem bé per uniformitzar el color.

 

I ara afegirem el midó. El podeu comprar en qualsevol farmàcia i és mes fi de gust que la "Maizena".

 

Hi posarem el midó.

 

Remenem bé per dissoldre el midó.

 

La llet ja és força calenta (treu fum)...

 

...per tant, podem retirar la pela de llimona i la canyella.

 

Separeu el cassó del foc i, amb l'ajut d'un colador, incorporeu la barreja dels rovells, sucre, midó, etc.

 

El fet de colar-ho ens assegurarà que no quedi cap tros de closca d'ou, ni de restes varies. La crema catalana ha de ser ben fina al paladar.

 

Tornem a posar el cassó al foc (a foc mig-baix) i amb una cullera de fusta anirem remenant poc a poc. La idea és evitar que s'enganxi al cul i es cremi.

 

Passats pocs minuts notareu que comença a espessir. No hos passeu de cocció. Penseu que quan està freda solidifica més, per tant es normal que quedi més baixa del que em ficat inicialment.

 

Ja la tenim molt cuinada. repartim la crema en cassoletes individuals de fang.

 

És important tapar la crema amb una mica de paper cuisson o film. D'aquesta manera evitarem que es formi un tel, Deixeu-la refredar a temperatura ambient i quan sigui freda conserveu-la a la nevera. El color més viu que veieu és un efecte òptic provocat pel paper.

 

Ara toca cremar-les.

 

La crema catalana es pot menjar sense cremar (com si es tractés d'unes natillas), però us recomano que les cremeu minuts abans de servir. Si guardeu la crema catalana cremada a la nevera durant massa estona...la humitat farà desaparèixer el cruixent... Per tant, es interessant cremar-les 5 o 10 minuts abans de servir-les.

 

Nosaltres utilitzem una pala elèctrica , però podeu utilitzar qualsevol altre. Tot seguit recordeu netejar la pala ja que el sucre cremat és dolent i toxic. La millor manera de netejar-la és fent ús d'una mica d'espart o de tela de sac. Si no en teniu, tres o quatre fulls de paper de cuina també van bé, però compte, que es pot calar foc al paper amb facilitat.

 

Tirem una capa ben repartida de sucre per sobre…

 

...i cremem  sense fer massa pressió sobre la crema.

 

La cremada ha de ser única i ben repartida.

 

No torneu a cremar a sobre.

 

La podeu decorar amb un carquinyoli.

 

Poc a poc les aneu cremant totes, amb l'extractor a màxima potència....o casa vostra semblarà Londres!

 

I a gaudir-la....amb un suc fresquet, no?....o un colacao fresquet...

 

Quines grans postres !!!

 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada