La crema catalana és un dels postres més típics de
Catalunya que es menja durant tot l'any, però que es consumeix especialment el
19 de Març, Sant Josep, dia del pare. És cert que aquest plat típicament català
també el podeu trobar en versió gelat a moltes masies catalanes, però no té res
a veure. A més, és molt fàcil de fer a casa. Deixeu-vos estar de cremes
catalanes industrials i coses similars.
Només us caldrà tenir uns pocs ingredients comuns i fàcils
de trobar. Feu la prova i mai més la comprareu feta. La crema catalana es
mereix un respecte, senyors!!! Amb un litre de llet us sortiran unes 8 cremes
catalanes en cassoletes de fang petites. Tingueu present que les fotos
corresponen a la meitat de les quantitats proposades a la recepta. Tsch!,
eh!... us explico un secret? però no li digueu a ningú, eh? Poseu-hi una mica
de sal, ben poca. La sal fa que la crema no empallegui tant, desperta les
papil·les i, sense saber ben bé per què, notareu que us agradarà més.
INGREDIENTS:
-
1 litre de llet
-
6 rovells d'ou
-
200 g de sucre
-
40 g de midó ó farina de blat de moro
(tipus Maizena)
-
color alimentari groc ou (opcional)
-
pela de llimona
-
canyella en rama
VARIANTS:
-
Podeu trobar aquesta recepta feta amb més
o menys ou
-
Si utilitzeu midó la crema us sortirà més
fina de gust que amb Maizena
-
Podeu substituir la pela de la llimona
per essència de llimona líquida (de
venda en herbolaris)
-
Es pot fer amb una mica més de sucre (250
g)
-
Podeu utilitzar canyella en pols enlloc
de rama
-
Es pot acompanyar de galetes fines,
neules o carquinyolis
-
S'hi pot afegir una punteta de sal
PASSOS A SEGUIR
En un cassó posarem a bullir 2/3 parts de la llet.
Afegirem un tros de pela de llimona. Cal evitar tal com
sigui possible la part blanca.
Incorporem també un canonet de canyella (o dos petits).
Ho escalfem. No cal que arribi a bullir per aromatitzar la
llet amb la llimona i la canyella, serà suficient que la llet estigui molt
calenta.
Preparem els rovells en un bol apart. Recordeu que estic
fent la meitat de la fórmula.
Les barregem.
Ara, barrejarem amb els rovells la 1/3 part de la llet que
no hem escalfat.
Incorporem el sucre.
A mi m'agrada incorporar una mica de colorant ou per donar
un toc de color més atractiu, però podeu obviar aquest pas.
Ho remenem bé per uniformitzar el color.
I ara afegirem el midó. El podeu comprar en qualsevol
farmàcia i és mes fi de gust que la "Maizena".
Hi posarem el midó.
Remenem bé per dissoldre el midó.
La llet ja és força calenta (treu fum)...
...per tant, podem retirar la pela de llimona i la
canyella.
Separeu el cassó del foc i, amb l'ajut d'un colador,
incorporeu la barreja dels rovells, sucre, midó, etc.
El fet de colar-ho ens assegurarà que no quedi cap tros de
closca d'ou, ni de restes varies. La crema catalana ha de ser ben fina al
paladar.
Tornem a posar el cassó al foc (a foc mig-baix) i amb una
cullera de fusta anirem remenant poc a poc. La idea és evitar que s'enganxi al
cul i es cremi.
Passats pocs minuts notareu que comença a espessir. No hos
passeu de cocció. Penseu que quan està freda solidifica més, per tant es normal
que quedi més baixa del que em ficat inicialment.
Ja la tenim molt cuinada. repartim la crema en cassoletes
individuals de fang.
És important tapar la crema amb una mica de paper cuisson
o film. D'aquesta manera evitarem que es formi un tel, Deixeu-la refredar a
temperatura ambient i quan sigui freda conserveu-la a la nevera. El color més
viu que veieu és un efecte òptic provocat pel paper.
Ara toca cremar-les.
La crema catalana es pot menjar sense cremar (com si es
tractés d'unes natillas), però us recomano que les cremeu minuts abans de
servir. Si guardeu la crema catalana cremada a la nevera durant massa
estona...la humitat farà desaparèixer el cruixent... Per tant, es interessant
cremar-les 5 o 10 minuts abans de servir-les.
Nosaltres utilitzem una pala elèctrica , però podeu
utilitzar qualsevol altre. Tot seguit recordeu netejar la pala ja que el sucre
cremat és dolent i toxic. La millor manera de netejar-la és fent ús d'una mica d'espart o de tela de sac. Si no
en teniu, tres o quatre fulls de paper de cuina també van bé, però compte, que
es pot calar foc al paper amb facilitat.
Tirem una capa ben repartida de sucre per sobre…
...i cremem sense
fer massa pressió sobre la crema.
La cremada ha de ser única i ben repartida.
No torneu a cremar a sobre.
La podeu decorar amb un carquinyoli.
Poc a poc les aneu cremant totes, amb l'extractor a màxima
potència....o casa vostra semblarà Londres!
I a gaudir-la....amb un suc fresquet, no?....o un colacao
fresquet...
Quines grans postres !!!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada