diumenge, 1 de novembre del 2020

Quins perills hi ha a les xarxes socials?

 




Hi ha perill a les xarxes socials?

Les xarxes socials s’han convertit actualment en un factor indispensable de comunicació entre les i els joves, en les quals és necessari estar present per a poder socialitzar-se. Un espai en el qual compartim moltes fotografies i dades personals sense cap precaució, i ens exposem a ser víctimes de suplantació de personalitat, apropiació dels continguts que publiquem, grooming o ciberbullying.

 

El ciberbullying és l’assetjament entre menors a través d’internet: mòbils, portàtils, jocs en línea, etc. En canvi, el grooming a menors és un tipus de problema que es produeix quan un adult es fa passar per un menor a les xarxes socials amb l’objectiu d’aconseguir la confiança del menor i enganyar-lo amb objectius gens bons.

El paper dels hackers

Els hackers actuen freqüentment per aplicacions malicioses, a través de les quals, poden espiar continguts del mòbil, robar contrasenyes, suplantar identitats, etc. Les més comunes són: Instagram, Facebook i Twitter. Un estudi sobre adolescents del Regne Unit ha demostrat que Instagram  (considerada la pitjor xarxa social) provoca ansietat i depressió, ja que quatre de cada cinc joves afirmen que els seus sentiments d’ansietat han empitjorat. També afecta el fet de veure milers de fotografies perfectes que es pengen cada dia, o la   la desesperació de tenir menys seguidors, pocs comentaris, etc.

Efectes negatius o positius?

Un estudi sobre adolescents del Regne Unit ha demostrat que Instagram  (considerada la pitjor xarxa social) provoca ansietat i depressió, ja que quatre de cada cinc joves afirmen que els seus sentiments d’ansietat han empitjorat. També afecta el fet de veure milers de fotografies perfectes que es pengen cada dia, o la   la desesperació de tenir menys seguidors, pocs comentaris, etc.

Però no tot és dolent a les xarxes: els aspectes més positius en els quals van destacar aquestes apps van ser la capacitat de prendre consciència (YouTube), d'expressar-se i trobar una identitat pròpia (Instagram) i  crear comunitat i trobar suport emocional (Facebook). Una altre cosa que tenen en comú totes les xarxes socials és construir relacions noves.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada